Friday, August 13, 2010

Aptitude Questions Set No 3

1. If 2x-y=4 then 6x-3y=?

(a)15
(b)12
(c)18
(d)10

2. If x=y=2z and xyz=256 then what is the value of x?

(a)12
(b)8
(c)16
(d)6

3. (1/10)18 - (1/10)20 = ?

(a) 99/1020
(b) 99/10
(c) 0.9
(d) none of these

4. Pipe A can fill in 20 minutes and Pipe B in 30 mins and Pipe C can empty the same in 40 mins.If all of them work together, find the time taken to fill the tank

(a) 17 1/7 mins
(b) 20 mins
(c) 8 mins
(d) none of these

5. Thirty men take 20 days to complete a job working 9 hours a day. How many hour a day should 40 men work to complete the job?
(a) 8 hrs
(b) 7 1/2 hrs
(c) 7 hrs
(d) 9 hrs

6. Find the smallest number in a GP whose sum is 38 and product 1728

(a) 12
(b) 20
(c) 8
(d) none of these

7. A boat travels 20 kms upstream in 6 hrs and 18 kms downstream in 4 hrs. Find the speed of the boat in still water and the speed of the water current?

(a) 1/2 kmph
(b) 7/12 kmph
(c) 5 kmph
(d) none of these

8. A goat is tied to one corner of a square plot of side 12m by a rope 7m long. Find the area it can graze?
(a) 38.5 sq.m
(b) 155 sq.m
(c) 144 sq.m
(d) 19.25 sq.m

9. Mr. Shah decided to walk down the escalator of a tube station. He found that if he walks down 26 steps, he requires 30 seconds to reach the bottom. However, if he steps down 34 stairs he would only require 18 seconds to get to the bottom. If the time is measured from the moment the top step begins to descend to the time he steps off the last step at the bottom, find out the height of the stair way in steps?
Ans.46 steps.
10. The average age of 10 members of a committee is the same as it was 4 years ago, because an old member has been replaced by a young member. Find how much younger is the new member ?
Ans.40 years.
11. One of the following is my secret word: AIM DUE MOD OAT TIE. With the list in front of you, if I were to tell you any one of my secret word, then you would be able to tell me the number of vowels in my secret word. Which is my secret word?
Ans.TIE
12. One of Mr. Horton, his wife, their son, and Mr. Horton's mother is a doctor and another is a lawyer.
a)If the doctor is younger than the lawyer, then the doctor and the lawyer are not blood relatives.
b)If the doctor is a woman, then the doctor and the lawyer are blood relatives.
c)If the lawyer is a man, then the doctor is a man.
Whose occupation you know?
Ans.Mr. Horton:he is the doctor.
13. Mr. and Mrs. Aye and Mr. and Mrs. Bee competed in a chess tournament. Of the three games played:
a)In only the first game were the two players married to each other.
b)The men won two games and the women won one game.
c)The Ayes won more games than the Bees.
d)Anyone who lost game did not play the subsequent game.
Who did not lose a game?
Ans.Mrs.Bee did not lose a game.
14. Three piles of chips--pile I consists one chip, pile II consists of chips, and pile III consists of three chips--are to be used in game played by Anita and Brinda. The game requires:
a)That each player in turn take only one chip or all chips from just one pile.
b)That the player who has to take the last chip loses.
c)That Anita now have her turn.
From which pile should Anita draw in order to win?
Ans.Pile II
15. Of Abdul, Binoy, and Chandini:
a)Each member belongs to the Tee family whose members always tell the truth or to the El family whose members always lie.
b)Abdul says ''Either I belong or Binoy belongs to a different family from the other two."
Whose family do you name of?
Ans.Binoy's family--El.
16. In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls
A.y/(x + y)
B.x/xy
C.x/(x + y)
D.y/xy

17. What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)

A.16
B.24
C.30
D.64

18. If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y, what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3

A.0
B.1
C.-1
D.4

19. A coffee shop blends 2 kinds of coffee, putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm. If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade, how much will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90
B.Rs.1.00
C.Rs.3.00
D.Rs.8.00

20. There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics problems
A.36
B.72
C.60
D.100

21. Have a Question ? post your questions here. It will be answered as soon as possible.

22. ABCE is an isosceles trapezoid and ACDE is a rectangle. AB = 10 and EC = 20. What is the length of AE?
Ans. AE = 10.
23. In the given figure, PA and PB are tangents to the circle at A and B respectively and the chord BC is parallel to tangent PA. If AC = 6 cm, and length of the tangent AP is 9 cm, then what is the length of the chord BC?
Ans. BC = 4 cm.
24. Three cards are drawn at random from an ordinary pack of cards. Find the probability that they will consist of a king, a queen and an ace.
Ans. 64/2210.
25. A number of cats got together and decided to kill between them 999919 mice. Every cat killed an equal number of mice. Each cat killed more mice than there were cats. How many cats do you think there were ?
Ans. 991.
26. If Log2 x - 5 Log x + 6 = 0, then what would the value / values of x be?
Ans. x = e2 or e3.
27. The square of a two digit number is divided by half the number. After 36 is added to the quotient, this sum is then divided by 2. The digits of the resulting number are the same as those in the original number, but they are in reverse order. The ten's place of the original number is equal to twice the difference between its digits. What is the number?
Ans. 46
28. Can you tender a one rupee note in such a manner that there shall be total 50 coins but none of them would be 2 paise coins.?
Ans. 45 one paisa coins, 2 five paise coins, 2 ten paise coins, and 1 twenty-five paise coins.
29. A monkey starts climbing up a tree 20ft. tall. Each hour, it hops 3ft. and slips back 2ft. How much time would it take the monkey to reach the top?
Ans.18 hours.
30. What is the missing number in this series?
8 2 14 6 11 ? 14 6 18 12
Ans. 9
31. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. of the mixture?
Ans. Brand A needed is 24kgs..

0 comments:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *