Friday, August 13, 2010

Aptitude Questions Set No 6

[Predict the output or error(s) for the following:]

1. struct point
{
int x;
int y;
};
struct point origin,*pp;
main()
{
pp=&origin;
printf("origin is(%d,%d)\n",(*pp).x,(*pp).y);
printf("origin is (%d,%d)\n",pp->x,pp->y);
}
Answer:
origin is(0,0)
origin is(0,0)
Explanation:
pp is a pointer to structure. we can access the elements of the structure either with arrow
mark or with indirection operator.
Note:
Since structure point is globally declared x & y are initialized as zeroes

2. main()
{
int i=_l_abc(10);
printf("%d\n",--i);
}
int _l_abc(int i)
{
return(i++);
}
Answer:
9
Explanation:
return(i++) it will first return i and then increments. i.e. 10 will be returned.

3. main()
{
char *p;
int *q;
long *r;
p=q=r=0;
p++;
q++;
r++;
printf("%p...%p...%p",p,q,r);
}
Answer:
0001...0002...0004
Explanation:
++ operator when applied to pointers increments address according to their corresponding data-types.

4. main()
{
char c=' ',x,convert(z);
getc(c);
if((c>='a') && (c<='z'))
x=convert(c);
printf("%c",x);
}
convert(z)
{
return z-32;
}
Answer:
Compiler error
Explanation:
declaration of convert and format of getc() are wrong.

5. main(int argc, char **argv)
{
printf("enter the character");
getchar();
sum(argv[1],argv[2]);
}
sum(num1,num2)
int num1,num2;
{
return num1+num2;
}
Answer:
Compiler error.
Explanation:
argv[1] & argv[2] are strings. They are passed to the function sum without converting it to integer values.

6. int one_d[]={1,2,3};
main()
{
int *ptr;
ptr=one_d;
ptr+=3;
printf("%d",*ptr);
}
Answer:
garbage value
Explanation:
ptr pointer is pointing to out of the array range of one_d.

7. aaa()
{
printf("hi");
}
bbb()
{
printf("hello");
}
ccc()
{
printf("how are you?\b");
}
main()
{
int (*ptr[3])();
ptr[0]=aaa;
ptr[1]=bbb;
ptr[2]=ccc;
ptr[2]();
}
Answer:
how are you?
Explanation:
ptr is array of pointers to functions of return type int.ptr[0] is assigned to address of the function aaa. Similarly ptr[1] and ptr[2] for bbb and ccc respectively. ptr[2]() is in effect of writing ccc(), since ptr[2] points to ccc.

8. main()
{
FILE *ptr;
char i;
ptr=fopen("zzz.c","r");
while((i=fgetc(ptr))!=EOF)
printf("%c",i);
}
Answer:
contents of zzz.c followed by an infinite loop
Explanation:
The condition is checked against EOF, it should be checked against NULL.

9. main()
{
int i =0,j=0;
if(i && j++)
printf("%d…%d",i++,j);
printf("%d…%d,i,j);
}
Answer:
0…0
Explanation:
The value of i is 0. Since this information is enough to determine the truth value of the boolean expression. So the statement following the if statement is not executed. The values of i and j remain unchanged and get printed.

10. main()
{
int i;
i = abc();
printf("%d",i);
}
abc()
{
_AX = 1000;
}
Answer:
1000
Explanation:
Normally the return value from the function is through the information from the accumulator. Here _AX is the pseudo global variable denoting the accumulator. Hence, the value of the accumulator is set 1000 so the function returns value 1000.

0 comments:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *