Tuesday, June 2, 2009

Quiz2

.....................................................................................................

Identify the person through the description provided


1. This cult figure in Indian politics was born on December 25, 1924 at Gwalior, Madhya Pradesh. He was elected to the 5th, 6th and 7th Lok Sabha and again to the 10th, 11th and 12th Lok Sabha and to Rajya Sabha in 1962 and 1986. He was defeated in 1984 by the great Congressman Madhav Rao Scindhia from the Guna constituency. He is the only parliamentarian elected from four different States at different times namely - UP, Gujarat, MP and Delhi. Whom are we talking about?

Answer: Atal Behari Bajpayee

2. Don Budge did it in 1938. Rod Laver achieved the same feat twice in 1962 and 1969 in the field of lawn tennis. What did they accomplish?

Answer: These are the only men to have won all the four Grand Slams in a calendar year

3. Built by Mohammed Quli Qutub Shah in 1591, shortly after he had shifted his capital from Golkonda to what now is known as Hyderabad, this beautiful colossus in granite, lime, mortar and, some say, pulverised marble, was at one time the heart of the city. Legend says that this structure was built to commemorate the eradication of the dreaded plague disease from the city of Hyderabad. What is the structure being described here?

Answer: The Charminar

4. He is an alumnus of Harvard, St. Stephen's and Cathedral. He took over the reins of his family business in 1965. In school once when his teacher was angry and was about to beat him, he replied something which later became the tagline of his company. Who is this distinguished Indian and what was his reply?

Answer: Rahul Bajaj and his reply to his teacher was, “YOU CANNOT BEAT THE BAJAJ”

5. Their homely fare dispatch’d, the hungry band
Invade their trenchers next, and soon devour,
To mend the scanty meal, their cakes of flour.
Ascanius this observ’d, and smiling said:
“See, we devour the plates on which we fed.”

These are some famous lines from Virgil’s Aeneid. What is being described here?

Answer: Pizza, these are the first written account describing the pizza

6. The copper-clad statue, dedicated on October 28, 1886, commemorates the centennial of the signing of the United States Declaration of Independence and was given to the United States to represent the friendship established during the American Revolution by the people of France. What am I talking about?

Answer: The Statue of Liberty

7. Where would you find animals with the names Gavaskar, Azharuddin and Vengsarkar?

Answer: In Salman Rushdie’s novel, ‘The Moor’s Last Sigh’

8. Which music maestro’s real name is "Dilip Kumar"?

Answer: A.R. Rahman

9. Bhanu Athaiyya was the first Indian to win an Oscar for the film Gandhi. In which category did she win it?

Answer: Best costume

10. The famous extremist Congressman, Bal Gangadhar Tilak, lost all the cases filed against him in his life by the British Government except one. Who was the lawyer when he won his only case?

Answer: Mohhamed Ali Jinnah


.....................................................................................................

0 comments:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *