Tuesday, June 2, 2009

Quiz3

.....................................................................................................

1) Head Quarters of Tata Group Called?

Ans: Bombay House

2) India's first steel mill was built by the Tatas. In which year was it completed?

Ans: 1911

3) About 66% of the Tatas' capital is allocated by Tata Sons for which purpose?

Ans: Philanthropic trusts

4) What was the first Indian luxury hotel established by the Tatas?

Ans: Taj Mahal Hotel

5) The Tata group consists of how many companies?

Ans: 80

6) When was the ministry of divestment formed in India?

Ans: 1999

7) Which was the first successful divestment of a PSU carried out by the ruling NDA combine?

Ans: Lagan Jute Machinery Company Ltd

8) Who were the final three bidders for Balco when it was being privatised?(Bharat Aluminium Corporation ltd)

Ans: Sterlite, Hindalco, Alcoa

9) Who was the first minister for divestment under NDA government?

Ans: Arun Jaitley

10) Under which Indian prime minister were guidelines for the divestment process first laid down?

Ans: Chandra Shekhar

11) Who are the Bretton Woods Sisters?

Ans: World Bank and IMF

12) President of World Bank?

Ans: Robert Bruce Zoellvick

13) President of IMF?

Ans: Domanic Strauss Kahan

14) WTO Chief?

Ans: Pascal Lamy

15) When did the World Bank come into being?

Ans: July 1944

16) Former Name of World Bank?

Ans: International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

17) Who was the first president of the World Bank?

Ans: Eugene Meyer (18 June, 1946)

18) Which Asian nation was the first to get a World Bank loan?

Ans: India (on Aug 18, 1949 for Railway Reconstruction and Development.

19) When did India sign the World Bank Articles of Agreement?

Ans: 1945

20) Which organisation instituted the Nobel Prize for Economics?

Ans: Sveriges Riksbank (Bank of Sweeden)

21) Who is the first Asian to win the Nobel Prize for Economics?

Ans: Amartya Sen (for his studies in Wellfare Ecconomics)

22) How many women have won the Nobel Prize for Economics since 1969?

Ans:None

23) Who is the oldest recipient of the Nobel Prize for Economics?

Ans: William Vickrey

24) How many times have three people shared the Nobel Prize for Economics?

Ans: Three Times

25) Who was the first governor of the Reserve Bank of India?

Ans: Sir Osborne Smith (April 1st, 1935)

26) Who has been the longest-serving RBI governor?

Ans: Sir Bengal Rama Raju

27) Who had the shortest term as RBI governor?

Ans: A.Ghosh

28) Which RBI governor has written Indian Economy: Essays on Money and Finance?

Ans: Dr C Rangarajan

29) Who was the first Indian to become the RBI governor?

Ans: Sir Chintaman D Deshmukh

30) Which brand of scooter when translated into Italian means 'wasp'?

Ans: Vespa

31) Which popular car audio system company's name when translated into German means 'blue point'?

Ans:Blaupunkt

32) Which brand name is derived from the word 'polar' suggesting coolness?

Ans: Polo

33) When translated in Korean what does Daewoo mean?

Ans: Great Universe

34) With a presence in 27 countries, the name of which company means 'three oceans?'

Ans: Sanyo

35) Which was the first private mutual fund company in India?

Ans: Kothari Pioneer(1993)

36) Samir Arora, who recently was banned by the Securities and Exchange Board of India, was a part of which mutual fund?

Ans: Alliance Capital

37) Which was the first public sector mutual fund to be set up after the Unit Trust of India?

Ans: SBI Mutual Fund

38) How many mutual funds are there in India today?

Ans: 31

39) HDFC Standard Life Mutual Fund recently bought out which of its competitors?

Ans: Zurich India Mutual Fund

40) Which is the official advertising agency of the Indian government?

Ans: Directorate of Audio Visual Publicity

41) Which ad agency manages the career of cricket star Yuvraj Singh?

Ans: Percept D'Mark

42) Which Indian biscuit brand is the single largest selling biscuit in the world in its segment?

Ans: Parle G

43) The late television star and actress, Priya Tendulkar, used to endorse which brand of biscuits?

Ans: Priya Gold

44) Which biscuit company was associated with the TV programme, Kaun Banega Crorepati?

Ans: Britannia Industries

45) Which was the first Indian bank to open an international branch and where?

Ans: Bank of India in London

46) Which bank was founded in 1906 at the temple town of Udupi and is today among one of India's largest banks?

Ans: Corporation Bank

47) When were banks in India nationalised?

Ans: 1969

48) Rana Talwar, who is now the head of Sabre Capital, was formerly the CEO of which bank?

Ans: Standard Chartered Plc

49) Who is behind the current Wipro, Britannia, Marico and Lakme logos?

Ans: Shombit Sengupta

50) Who was the first Indian actress to model for Lux soap?

Ans: Leela Chitnis

51) What do you call a stock market trend that is neither bullish nor bearish?

Ans: Chicken market

52) What is picking stocks that have already sunk to the bottom but still have some bounce in them left called?

Ans: Cigar butt hunting

53) How many stock exchanges are there in India?
Ans:23


54) What are illiquid stocks that do not follow SEBI rules called?

Ans: Z stocks

55) By what name is the building 'Phiroze Jeejebhoy Towers' better known as?

Ans: Bombay Stock Exchange

56) Which company's ad line was 'Geography is History'?

Ans: Iridium

57) What publication advertised itself with the lines "Software for the most advanced microprocessor on this planet"?

Ans: The Economic Times

58) The Brighter Side of Life" is the ad line of which of these companies/groups?

Ans: AV Birla group

59) Don't blend in" is the ad line of which of these companies/products?

Ans: Lifestyle International

60) Life is One Incredible Journey" is the baseline of which of these?

Ans: Outlook Traveller


.....................................................................................................

0 comments:

Post a Comment

Contact Form

Name

Email *

Message *